13 juni, 2020

Covid-19

Om Covid-19 i Stockholms län

Covid-19 orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka. Stanna hemma och undvik att träffa andra, även om du bara är ”lite förkyld”. Om du känner dig helt frisk behöver du inte stanna hemma. Tänk bara på att tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra, helst två meter.

Det är viktigt att du stannar hemma om du har symtom. Det är för att undvika att fler smittas. Undvik att träffa andra än dem du bor med. Det gäller även om symtomen bara är lindriga.

Symtom

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka och kommer inte att veta att det är covid-19.

Du kan ha ett eller flera av följande symtom:

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk
 • illamående
 • värk i muskler och leder.

En del får magknip och diarré. Några får hudutslag som kan se väldigt olika ut. Det är vanligt att inte känna lukter och smaker. Många känner sig mycket trötta.

Symtomen kommer oftast omkring tre till fem dagar om du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Infektionen kan gå över efter några dagar. Ibland tar det längre tid. Även om infektionen har gått över kan det ta lång tid innan du känner dig helt återställd. Det kan ta flera veckor, ibland månader.

Om provtagning för covid-19

Från och med måndag 15 juni får alla invånare i Region Stockholm möjlighet att boka test för covid-19, både för pågående sjukdom och för antikroppar som visar om man har haft sjukdomen tidigare. Här kan du läsa om hur det kommer att gå till.

Provtagning för dig som är sjuk

Om du tror att du har covid-19 kan du från och med måndag 15 juni boka ett PCR-test och få reda på om du har en pågående sjukdom. Här berättar vi hur du ska göra.

Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19.

Gör så här

 1. Börja med att ladda ner appen ”Vibblaby Videobesök” till din telefon eller läsplatta från Appstore eller Google Play.
 2. I appen klickar du på ”Nytt ärende” och sedan ”Provtagning för covid-19”. Efter det får du svara på några frågor och under våra ordinarie öppettider skickar vi dig en kod.
 3. Spara koden och logga in på 1177.se. Klickar på fältet: ”Jag har en kod för provtagning av covid-19”.
 4. Du kommer nu antingen kunna beställa hem ett provtagningspaket eller boka en tid för provtagning på en mobil provtagningsstation. Oavsett var du tar provet är det kostnadsfritt.

För att undvika smitta är det viktigt att som har tecken på covid-19 inte möter andra. Därför erbjuder vi provtagning på olika platser där det går att hålla avstånd.

Vad gäller för barn och ungdomar?

Barn i alla åldrar kan ta ett PCR-test. Som förälder kan du inte boka in barn på ditt eget personnummer, däremot kan du vara ombud för dina barn upp till 13 år.

Hur går provtagningen till?

Ett PCR-prov prov tas oftast i näsan och en bit ner i svalget, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. Det kan genomföras på två olika sätt:

 • du får ett provtagningspaket hemskickat till dig, provtar dig själv och sedan hämtas provet upp. Du får instruktioner om hur detta går till.
 • du åker till en mobil provtagningsstation med bil, får ett provtagningspaket och tar provet på plats.

Hur får jag svar?

Svaret kommer oftast inom ett par dagar. Du får ett sms som meddelar att det är klart och loggar in på 1177.se för att se svaret. Du behöver Bank-id för att legitimera dig.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Här kan du läsa om uppföljning av ditt prov.

Provtagning för dig som är frisk sedan 14 dagar

Ett antikroppstest kan tas av dig som tidigare i år haft symtom som kan stämma med covid-19. Du behöver vänta i minst 14 dagar efter att du blivit helt frisk innan du lämnar provet, så att antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. Provet är kostnadsfritt.

Gör så här

Information om hur du bokar ett antikroppstest finner du på 1177.se.

Så här går provtagningen till

Prov för antikroppar tas som ett blodprov i armvecket. Därefter analyseras provet och svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Hur får jag svar?

Du får ett sms och e-mail när ditt provsvar är klart.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Tillsammans med ditt provsvar får du en tolkning enligt gällande rekommendationer.